01.
Video

Videoer


“My Body My Rights” generelt:

”Sexual and Reproductive Rights animation” - Animeret kortfilm produceret af Amnesty International om retten til at bestemme over egen krop. 1.26 min. Engelsk/uden undertekster. 2015. Kan ses på YouTube:

“My body My rights” - Kampagnefilm produceret af Amnesty Tyskland. Omhandler magt og vold i parforhold og relationer. Stigmatisering af homoseksuelle og valget at blive gravid. 9.40 min. Tysk/engelske undertekster. 2015. Kan ses på YouTube:

”Retten til kroppen” - Interview med skoleelever om retten til kroppen. Hvad indebærer det, at man bestemmer over sin egen krop? Snak om påklædning, udsmykning af kroppen og at sige nej til sex. 3.11 min. /dansk tale. Kan ses på sexfordig.dk:

”At bestemme over sin egen krop” - Interview med Anders Lund Madsen, om hvordan man bestemmer over sin egen krop, og at man skal sige nej og at man skal lytte til sig selv. 1.52 min. /dansk tale. Kan ses på Sexfordig.dk:

”HUMAN the Movie” - Hvad er det, der gør os til mennesker? Er det, at vi elsker? At vi kæmper? At vi griner? Græder? At vi er nysgerrige? I et forsøg på at finde svar på disse spørgsmål har filmskaber og kunstner Yann Arthus-Bertrand tilbragt tre år med at indsamle virkelige historier fra 2.000 kvinder og mænd i 60 lande. Historierne er dybt personlige og rørende fortalt. fra 30.00 til 41.00 min. Her møder du kvinder, som fortæller om kærlighed til eget køn, tvangsægteskaber, skilsmisse, vold og voldtægt. 2015. 11 minutter/engelske tekster. Kan ses på YouTube:


Du har ret til selv at vælge om – og hvornår – du vil have børn

”End the Total Ban on Abortion in El Salvador” – Kort animationsfilm om abortlovgivningen i El Salvador. 17 årige Claudia aborterede i ottende måned og blev derefter idømt 30 års fængsel for at have slået sit foster ihjel. Baseret på en rigtig hændelse. Produceret af Amnesty International.1.35 min. 2014. Engelsk/uden undertekster. Kan ses på YouTube:

“Too Young to Wed - Guatemala- kort dokumentar om piger ned til 14 år, der bliver gravide og får børn. Omhandler børneægteskaber, teenagefødsler og det patriakalske samfund. 8.53 min. 2015. Spansk/engelske undertekster. Kan ses på Youtube:

“Helen and Graham Lineham on abortion in Ireland” – Interview med Helen og Graham, der fortæller om deres oplevelse med den irske abortlov. På trods af at Helens foster aldrig ville overleve fødslen, måtte de ikke få en abort, og derfor rejste de til England for at få en abort. Produceret af Amnesty Irland. 4.33 min. 2015. Engelsk/uden undertekster. Kan ses på YouTube

”My word is the last word” – Center for Reproduktive Rettigheder i USA kæmper for kvinders ret til abort. Fokus på USA til Tanzania 10.31 min. Engelsk/uden undertekster. Kan ses på reproctiverights.org: (video nr. 1)

”Birth in Nepal” - En personlig dokumentarfilm, som følger filmskaberens egen graviditet og sætter fokus på problematikkerne omkring graviditet og moderskab i Nepals landdistrikter.23 min. Engelsk/engelske undertekster:

”This is where we draw the line” – Kvinder fra bl.a. El Salvador, Filippinerne, og USA fortæller om mangel på adgang til abort. 8.19. min. Engelsk/engelske undertekster. Kan ses på:

”AI - Defensoras de derechos sexuales y reproductivos (EN)” – Kort introduktion til arbejdet for seksuelle og reproduktive rettigheder i Latinamerika. 3.05 min. 2015. Spansk/engelske undertekster. Kan ses på YouTube:

For udskoling

“A Girl Who Changed The World” - Peru abortion law – UN hold Peru accountable” - Dokumentarisk animation om L.C. – en 13 årig pige, der tvinges til at føde et barn efter en voldtægt. Hun sagsøger staten med hjælp fra FN og er med til at ændre verden. 2.04. min. 2011. Engelsk/uden undertekster. Kan ses på YouTube:

”Abortion Tutorial (Stairs)” – Spot, som ved hjælp af tre fiktive (og provokerende) ’tutorials’ illustrerer de eneste lovlige måder at få en abort på i Chile. 1.30 min. 2015. Spansk/engelske undertekster. Kan ses på YouTube:

"Mord" – Dansk dokumentar om abort i Nicaragua, hvor der er totalt abortforbud. Selv hvis en graviditet risikerer at koste en kvinde livet, vil hun blive fængslet for at vælge en abort. Dette er resultatet af en pagt mellem Nicaraguas præsident, den tidligere socialistiske revolutionære Daniel Ortega og den magtfulde katolske kirke. Filmen bringer publikum helt tæt på de udsatte kvinder i Nicaragua og de modige mennesker, der forsøger at hjælpe kvinderne og bekæmpe konsekvenserne af dette politiske spil om magten. 52 min. 2009. Spansk/danske undertekster. Kan ses på Filmstriben: (Kræver bibliotekslogin)


Du har ret til selv at vælge partner

”Zalissa’s choice” – Visuel flot dokumentarisk spot om Zalissa i Burkina Faso, som skal giftes bort, men får vendt situationen med hjælp fra hendes lærer. 6.44. min. Fransk/engelske undertekster. 2015. Kan ses på Vimeo:

“Arranged marriage” - Prisvindende spillefilm om to amerikanske universitetspiger, som begge skal indgå i arrangerede ægteskaber – den ene ortodoks jøde og den anden muslim. 1.32. min.  Engelsk/uden undertekster. 2014. Kan ses på YouTube:

”En eftermiddag” – Mathias og Frederik er gode venner, men for Mathias er der mere end venskab på spil. Han er nemlig forelsket i Frederik. 8 min. /dansk tale. 2014. Kan ses på Filmcentralen:

”Misfits” – Dokumentar om unge homoseksuelle og transkønnede, som beslutter sig for at springe ud midt i bibelbæltet i USA. Men deres livsstil passer ikke ind i det religiøse og konservative Tulsa.  58 min. Engelsk/danske undertekster. 2015. Kan ses på Filmstriben: (Kræver bibliotekslogin)

”Tro, Håb og Sex” – Kortfilm om danske Claudia på 16 år, som bliver holdt i kort snor af sin katolske mor. Det er moderens ønske, at Claudia skal forblive jomfru, til hun en dag skal giftes. Det er Claudia ikke interesseret i, for hun drømmer nemlig om at gå i seng med overboen, kokken Jens. 34 min. /dansk tale. 2011. Kan ses på filmstriben: (Kræver bibliotekslogin)

”Habibti min elskede” – Kortfilm om den medicinstuderende Zahra, som lever et dobbeltliv mellem sin muslimske familie og hendes danske kæreste. Da hun bliver gravid, opdager familien sandheden og udstøder hende.  30. min. /dansk tale. 2002. Kan ses på Filmstriben: (Kræver bibliotekslogin)

”Køn og forelskelse” – Interview med elever på mellemtrinnet om køn og forelskelse. Hvad er forelskelse, og hvordan føles det for piger og drenge? Og kan man blive forelsket i en af samme køn? 5.59 min. /dansk tale. Kan ses på migogminkrop.dk:

”LGBT Rights in UAE - Let's Talk” – Tegnet fortælling om at være at være ung LGBT-person i de Forenede Arabiske Emirater. LGBT Rights UAE-organisationen står bag. Engelsk/uden undertekster. 2.34 min. 2012. Kan ses på youTube:

For udskoling

”Retten til en seksualitet” - Interview med heteroseksuelleelever og elever, der er sprunget ud som homoseksuelle. Unge elever snakker om deres rettigheder og oplevelser med diskrimination. 4.37 min. /dansk tale. Kan ses på sexfordig.dk:

”Køn og seksualitet 2” - Elever fortæller om, hvilke reaktioner man kan opleve, hvis man er et par af samme køn. 3.21 min. /dansk tale. Kan ses på sexfordig.dk:

”HUMAN the Movie” - Hvad er det, der gør os til mennesker? Er det, at vi elsker? At vi kæmper? At vi griner? Græder? At vi er nysgerrige? I forsøg på at finde svar på disse spørgsmål har filmskaber og kunstner Yann Arthus-Bertrand tilbragt tre år med at indsamle virkelige historier fra 2.000 kvinder og mænd i 60 lande. Historierne er dybt personlige og rørende fortalt. Fra 39.00 til 52.00 min. Her møder du kvinder og mænd som fortæller om at være homoseksuel og om at risikere livet, blot fordi du elsker en af samme køn. 13 minutter. 2015. Engelske undertekster. Kan ses på YouTube:

Uegnet for børn og unge under 15 år:

”Jeg vil bare være mig selv” –Dansk dokumentar om piger med indvandrerbaggrund, som bliver tvunget ind i ægteskaber og søger hjælp hos danske organisationer. 37 min. /dansk tale. 2010. Kan ses på Filmstriben: (Kræver bibliotekslogin)


Du har ret til at få seksualundervisning

”International Family Planning 101” – illustreret spot om hvad seksualoplysning er. Produceret af Care. 3.45. min. 2014. Engelsk/uden undertekster.

”Burkina Faso: Street interview about Family planning” – Kortfilm, hvor folk på gaden i Burkina Faso beskriver, hvad seksualoplysning er for dem. UNFPA. 2.52 min. 2013. Fransk/Engelske undertekster. Kan ses på YouTube:

Choosing the Future” – kort dokumentar, hvor tre teenagepiger fra Lusaka, i Zambia fortæller om seksualitet, relationer, graviditet og om, hvor vigtigt det er for dem at få seksualundervisning for at kunne bestemme deres egen fremtid. 10.13 minutter. 2015. Engelsk undertekster. Kan ses på Vimeo:

“Reaching the next generation” – dokumentarisk spot fra Tanzania, som følger Marie Stopes arbejde med ungdomsklubber og skolerne for at fjerne barrierer og sikre adgang til seksualundervisning for landets unge. 3.54. 2015. Engelske undertekster.


Du har ret til fødsels- og lægehjælp og adgang til prævention

“Saving Lives at Birth Motion Graphic” – Tegnet spot om mødre- og spædbarnesundhed i udviklingslande og vigtigheden af at hjælpe. 2.04 min. 2013. Engelsk/uden undertekster. Kan ses på YouTube:

”Reproductive rights are human rights” – Hver eneste dag verden over bliver kvinder krænket af regeringer, så de ikke får den fundamentale hjælp til deres reproduktive rettigheder. 6.20 min. Engelsk/uden undertekster. Kan ses på reproducticerights.org: (video nr. 3) 

”Bibata's mission”Kort videospot om menneskerettighedsaktivisten Bibita Ouédraogo, som arbejder for kvinders rettigheder i Burkina Faso. Hun fokuserer blandt andet på oplysning om HIV/AIDS, mødresundhed, vold og diskrimination imod kvinder, kvindelig omskæring og tvangsægteskaber. Fransk med engelske undertekster. 5.16 min. 2015. Kan ses på YouTube: 

”Birth Control Ad”– Reklame for prævention og brug af kondom. 40 sek. 2008 Engelsk/uden tekster. Kan ses på: 

Uegnet for børn og unge under 15 år:

 

”Hvorfor Fattigdom? – Velkommen til Verden” – Dokumentar om fødsler rundt om i verden. Filmen handler om spædbørnsdødelighed og de livsvilkår, der er for den enkelte baby, afhængig af hvor den fødes.  52 min. 2012 dokumentar/danske undertekster. Kan ses på Filmcentralen: (Kræver unilogin)

”No Woman No Cry” – De første 17 minutter af dokumentaren ”No Woman No Cry” (fuld længde 60 minutter). Dokumentar, som sætter fokus på mødredødelighed verden over. Filmen består af fire personlige historier om mødre, deres graviditet og komplikationerne fra henholdsvis Tanzania, Bangladesh, Guatemala og USA. Fra 2010. 60 min. Engelsk uden undertekster.

”Nepali Mothers Suffer From Fallen Wombs” - Kort video om de helbredsmæssige konsekvenser, som mange nepalesiske kvinder lider under efter graviditet og fødsel, blandt andet fordi de forventes at udføre hårdt fysisk arbejde både under og lige efter graviditet og fødsel. Dette kan resultere i nedsunkne livmodere. Kvinderne mangler adgang til lægehjælp - og ikke mindst at få anerkendt deres rettigheder. 3.54 minutter. Engelsk tale uden undertekster. 


Du har ret til et liv uden voldtægt og seksuelle overgreb

”My Body Belongs To Me” - Animeret kortfilm om at fortælle det til sine forældre eller lærere, hvis man har oplevet et seksuelt overgreb. Filmen følger en dreng. 4.16. min. 2013. Engelsk/uden undertekster. Kan ses på YouTube:

”Consent” – Kort og pædagogisk animeret videospot om, hvordan ja og nej-tak til sex og det at drikke en kop the kan sammenlignes. 2.48 min. 2015. Engelsk/uden undertekster. Kan ses på YouTube:

“It’s On Us” Præsident Obama fortæller om ’It’s On Us’-kampagnen ved GRAMMY Award-showet 2015. ‘It’s On Us’ har fokus på at stoppe vold mod kvinder. 1.23 min. 2015. Engelsk/uden undertekster. Kan ses på YouTube: 

For udskoling


”På rejse i grænselandet” - En 16-årig dansk dreng undersøger, hvad grænser er, og hvordan man lærer at mærke dem og udtrykke dem. Han interviewer bl.a. psykolog Anja Hareskov fra Center for voldtægtsofre og en lang række andre. 6.41 min. /dansk tale. Kan ses på sexfordig.dk:

”Nei er nei” Spot omkring norske Amnestys ’Nei er nei’-kampagne mod voldtægt. Norsk/ uden undertekster. 1.47 min.  

”Till it happens to you” – Af Lady Gaga. Musikvideo til filmen “Voldtaget af elitens sønner”, som sætter fokus på de mange seksuelle overgreb på amerikanske universiteter. 5.25 min. Kan ses på YouTube:

“Lady Gaga, Diane Warren, Kirby Dick + Amy Ziering: "The Hunting Ground" - Interview med Lady Gaga og Diane Warren, hvor de fortæller, om seksuelle krænkelser og det at arbejde med skam. Lady Gaga fortæller om episoden, da hun som 19-årig blev voldtaget af en 20 år ældre producer, som hun arbejdede med.

Uegnet for børn og unge under 15 år:
 

Rape of Boys in the Islamic Republic of Pakistan - A Documentary” – Dokumentar om systematisk udnyttelse og voldtægt af hjemløse og forældreløse. 44.54 min. 2013. Engelsk/engelske undertekster ved pakistansk tale. Kan ses på YouTube:

”475” – Dokumentar omkring seksuel vold og kvinders rettigheder i Marokko. Amina Filali var 16 år, da hun begik selvmord efter at være blevet tvunget til at gifte sig med den mand, som havde voldtaget hende. 63 min. 2013. Engelsk/uden undertekster.

“India: A Dangerous Place To Be A Woman” Dokumentar om de udbredte seksuelle krænkelser af piger og kvinder i Indien. Udgangspunktet for filmen er den voldsomme gruppevoldtægt af Jyoti Singh, som ledte til hendes død i 2012. 51 min. 2013. Engelsk/uden undertekster. 


Kønsroller og stereotyper:

”Køn og Identitet” Kortfilm. Interviews med drenge og piger om, hvad piger og drenge har lyst til at lave, og hvad de er gode til. 4.46 minutter. Dansk tale uden undertekster. Produceret af Sex & Samfund: 

”Køn og Identitet 2" Kortfilm. Interview med kendte danskere om køn og identitet. 3.36 minutter. Dansk tale uden undertekster. Produceret af Sex & Samfund

”Kjære pappa” – Kortfilm, som viser de fysiske og psykiske overgreb, som mange kvinder møder gennem livet. En ung norsk pige taler til sin far og beder ham være med til at ændre stereotyperne på kvinder. 5 min. Norsk tale. Kan ses her:

“Like a Girl” – Spot (Always-reklame). Udstiller opfattelsen af, hvad ‘like a girl’ er. Hvordan løber en pige? Små interviews med kvinder, piger og drenge. 3.18 minutter. Engelsk uden undertekster. 

”Ryst Posen” - Kort animationsfilm. Institut For Menneskerettigheder har udviklet filmen med henblik på at få de unge til at reflektere over deres egne forestillinger om køn og uddannelsesvalg. 1 minut. Dansk tale. Den kan ses på Youtube:

“If Women's Roles In Ads Were Played By Men” – En række reklamer med mænd i de roller, som kvinder typisk spiller. 1.38 minutter. Engelsk tale. 

”Women Should:" A Global Google Autofill Study” – FN’s kvindeorganisation (UN Women) har lavet en kampagne, som ved hjælp af Google-søgninger viser, hvor udbredt sexisme og diskrimination mod piger og kvinder er. 4.41 minutter. Ingen tale men engelske tekster. Kan ses på Youtube:

”At være det modsatte køn”Spot, hvor kendte danskere fortæller, hvordan de ville være, hvis de var det modsatte køn. 3.26 . Produceret for Sex & Samfund:  

”Blurred lines” – Original musikvideo af Robin Thicke featuring Pharrell. 3.01 min.  Kan ses på YouTube:

”Blurred lines” – Robin Thicke (parodi på feminisme). 3.40 min. Kan ses på YouTube:

For udskolingen: 

 

“Emma Watson to United Nations: I'm a feminist” – Kort tale af Emma Watson om feminisme og ligestilling. 10.48 minutter. Engelsk tale uden undertekster. Kan ses på Youtube:

”10 hours of walking in NYC as a woman” – En ung kvinde går rundt i New Yorks gader i ti timer. Filmen viser, hvordan forskellige mænd gentagne gange kommer med bemærkninger og kommentarer. 1.56 minutter. Engelsk tale og undertekster. Fra 2014. Kan ses på YouTube:

”If women catcalled men” – Hvordan ser verden ud, når kvinder kommenterer mænd på gaden? 1.34 min. Engelsk tale uden undertekster. Fra 2014. Kan ses på YouTube:

”Oppressed majority” – Hvad der ser ud til at blive en helt almindelig dag, bliver for en familiefar en dag fyldt med seksuelle krænkelser og vold i et samfund styret af kvinder. 10.59 min. /Engelske undertekster. Filmen kan ses på YouTube:

”The Representation Project: Rewrite the Story” – Tegnet kortfilm om de typiske normer for, hvad der skal til for at være en rigtig mand eller kvinde. Og hvordan der er behov for, at disse ændres. 2.27 minutter. Engelsk tale uden undertekster. 

”Childhood Gender Roles In Adult Life” – Spot, som viser voksne i de kønsroller, børn ofte puttes i. 1.47 minutter. Engelsk tale uden undertekster. Kan ses på Youtube:


Spillefilm:

Husk at se aldersanvisning på filmen:

”The Hunting Ground” – Afslørende dokumentar, som tager fat på den alarmerende epidemi af seksuelle overgreb på amerikanske universiteter og ledelsens forsøg på at skjule dem. 1.41.2015. Kan ses på Netflix. Trailer:

”Den Grønne Cykel: Saudi-Arabien, 2012” Filmen handler om den ti-årige Wadjda, hvis højeste ønske er en cykel. Men i Saudi-Arabien er det forbudt for kvinder at cykle, så hendes mor forsøger at tale hende fra idéen. Det afholder dog ikke den selvstændige Wadjda fra at tage sagen i egen hånd. Mens hun gang på gang støder ind i de begrænsninger, samfundet pålægger hendes køn, begynder folkene omkring hende så småt at se kvaliteterne i den unge rebel. Trailer:

”It’s a Girl”Dokumentar, USA, 2012, 64 min. Dokumentarfilm, som sætter fokus på de mange drab på piger, der foregår i Indien og Kina og mange andre steder i verden. Filmen undersøger, hvorfor der dræbes så mange piger, og hvorfor der bliver gjort så lidt for at stoppe det. Trailer:

”Ørkenblomst” – Spillefilm, baseret på den internationale anerkendte model Waris Diries historie. Hun flygter fra sin nomadefamilie i Somalia for at undgå et arrangeret ægteskab og ender med at blive FN-ambassadør mod kvindelig omskæring. Omhandler omskæring, tvangsægteskaber, voldtægt, lægehjælp, normer og traditioner. 2 t. 7 min. 2009 Spillefilm - Somali, England/danske undertekster. Kan ses på filmstriben:

Sepideh” - Dokumentar, Danmark/Iran, 2012, 90 min. Sepideh drømmer om stjernerne, for hun vil være astronaut. Men som ung iransk kvinde ved hun også, at hendes skæbne er forudbestemt af generationers traditioner, og at familien har helt andre planer for deres pige. Trailer: (Kan lånes hos Amnesty på DVD)

He named me Malala – dokumentar om Malalas kamp for pigers ret til at gå i skole og hendes liv. Dette er historien om den nu 18-årige pige med den bemærkelsesværdige mission, og om hendes far Ziauddin, der navngav hende og insisterede på vigtigheden af uddannelse. 'He Named Me Malala' er historien om et menneske, der trods mordforsøg ler til kameraet og hvis navn, historien for altid vil bære videre. 87 minutter. 2015. Engelske undertekster. Kan købes til online streeming gennem iTunes.

“Girl Rising” – Dokumentar, der følger ni fattige piger over hele verden. De lever blandt andet med frygten for arrangerede ægteskaber og børnearbejde. Gennem uddannelse vil de forsøge at bryde det sociale mønster.  1 t. 41 min./danske undertekster. Kan ses på Netflix.dk. Trailer:

”Gulabi-banden” – Dokumentar, som følger fattige kvinder i Indien. Gruppen kaldet Gulabi Gang tager kampen op mod kønsbestemt vold, kasteundertrykkelse og udbredt korruption. 1 t. 36 min. 2013, dokumentar/danske undertekster. Kan ses på Filmstriben:

”Min hemmelige smerte” – Dokumentar om den unge Kate Kendal, der blev omskåret som 16-årig. Siden da har hun lidt af fysiske og psykiske mén. Filmen følger hende tilbage til Sierra Leone, hvor begivenheden fandt sted. 1.t 15. min. 2006 dokumentar/danske undertekster. Kan ses på Filmstriben: