Du har ret til et liv uden voldtægt og seksuelle overgreb
01.
Hvad handler det om

Voldtægt

Voldtægt og seksuelle overgreb er et stort problem over hele verden, og det er mest kvindernes ægtefælle, som gør det. Mange kvinder ser seksuel vold begået af deres ægtefælle som en naturlig del af deres hverdag. I både Marokko, Algeriet og Tunesien er voldtægt inden for ægteskabet ikke strafbart. I Marokko bliver 38.000 kvinder voldtaget hvert år - det svarer til over 100 kvinder om dagen.

Mange voldtægtsofre er bange for at melde overgreb til politiet, fordi de selv risikerer at blive retsforfulgt for utugt, hvis deres anklage om voldtægt ikke bliver vurderet troværdig, fordi sex uden for ægteskabet er ulovligt.


02.
Intro video


03.
Eksempel fra Danmark

Du har ret til et liv uden voldtægt og seksuelle overgreb

Bliver en kvinde voldtaget i Danmark, er det svært for hende at få sin sag for retten – og det er ikke fordi, politiet ikke kan finde den mistænkte gerningsmand. I størstedelen af de cirka 500 årlige danske voldtægtsanmeldelser kender manden og kvinden hinanden. I over halvdelen af sagerne om såkaldt kontaktvoldtægt vælger myndighederne at lukke sagen, fordi anklageren vurderer, at hverken kvindens troværdighed eller andre beviser er nok til at kunne føre til en dom. Det sker også i sager, hvor kvinden har fysiske mærker på kroppen efter vold som for eksempel blå mærker eller rifter.

Najas sag henlagt trods dna-beviser

Danske Naja blev voldtaget, da hun var 21 år:

”Min veninde og jeg mødte tre fyre på en bar, og de købte en masse sprut til os, så vi blev utroligt fulde. De sagde, at de var bartendere på en stripklub længere nede ad gaden, og vi fulgte med dem derned, hvor de låste sig ind gennem bagdøren til de lukkede lokaler. Vi sad i baren og drak shots sammen, og derfra blev det hele sløret.

Det næste, jeg husker, er, at min veninde blev hevet ind i et baglokale, imens jeg selv lå nøgen og græd på scenekanten, mens fyrene gjorde, som de ville. Så snart jeg kom ud derfra, tog jeg hjem til min kæreste. Jeg var dybt chokeret og meget beruset. Vi ringede til politiet og tog på skadestuen, hvor min veninde og jeg blev undersøgt. De fandt dna fra tre forskellige fyre. Jeg havde en rift i anus og blå mærker i skridtet og på inderlårene (…). Forløbet, der fulgte, overraskede mig. Jeg skulle afhøres flere gange, hvor jeg genfortalte alt, hvad jeg kunne huske. En af gangene sad jeg med en kvindelig betjent, der begyndte at stille mig spørgsmål om, hvad jeg havde haft på. Om jeg havde været flirtende. Om jeg var fuld. Om jeg havde danset, mens vi var i byen, og om det var en seksuel dans. Både min veninde og vores venner blev spurgt om det samme. Vi var dybt chokerede og vrede over det. Sagen blev henlagt på grund af manglende beviser. Det var ord mod ord.” (Politiken, april 2015)

Amnesty har udgivet to rapporter om voldtægtsofres retsstilling i Danmark og Norden, og vi har arbejdet aktivt for at få ændret lovgivningen - Læs mere her.

Voldtægt er en forbrydelse, der oftest bliver begået mod piger og kvinder, men også drenge og mænd bliver udsat for seksuel vold og voldtægt, typisk begået af andre mænd. I 2014 anmeldte 378 ofre en voldtægt i Danmark - 370 var kvinder og otte var mænd. På hospitalernes centre for seksuelle overgreb og voldtægt er det kun mellem en-to procent af dem, der søger hjælp, der er drenge og mænd. De lave tal kan betyde, at kun få drenge bliver voldtaget - men det kan også have betydning, at voldtægt af drenge og mænd er så stort et tabu, at de ikke anmelder overgrebet og søger hjælp.

 


04.
Eksempel fra Marokko

Amina blev gift med sin voldtægtsmand

Amina fra Marokko var 16 år gammel, da hun blev voldtaget. Da sagen kom for retten, blev gerningsmanden dog ikke straffet. I stedet blev Amina tvunget til at gifte sig med voldtægtsmanden, fordi marokkansk lov på det tidspunkt gav straffrihed til en voldtægtsmand, hvis han gifter sig med ofret. Det kunne Amina ikke overskue, og hun slugte rottegift og døde. Aminas historie er ikke enestående, men hendes historie blev kendt i hele Marokko – ja faktisk i hele verden.

Mange mennesker og organisationer i både Marokko og i resten af verden krævede, at Marokkos regering ændrede loven - det skete i 2014. Men det er stadig ulovligt at have sex før ægteskab. Så piger, der forsøger at anmelde en voldtægt, risikerer selv at blive fængslet for sex før ægteskab. I nabolandene Tunesien og Algeriet er det stadig muligt for en voldtægtsmand at slippe for straf ved at gifte sig med sit offer. Ofte går offerets familie med til ægteskabet for at bevare familiens ære. Hvis datteren bliver stemplet som ’voldtægtsoffer’, kan det vanære familien, og hun kan få svært ved at blive gift.

(I listen med videoer er der en film om Amina)


05.
Tal og fakta

  • Én ud af tre kvinder i verden har oplevet vold eller seksuelle overgreb i løbet af deres liv
  • 150 millioner piger under 18 år har været udsat for seksuelle overgreb
  • I USA har en tredjedel af pigerne og en femtedel af drengene mellem 14 og 17 år oplevet seksuelle krænkelser, seksuel vold og voldtægt i løbet af deres liv
  • Tre ud af fire voldtægter i Danmark anmeldes aldrig
  • Kun én ud af fem anmeldelser ender med, at gerningsmanden bliver dømt
  • To procent af de kvinder, der anmelder en voldtægt, bliver dømt for falsk anmeldelse